NA IZLOŽBI GOVEDA U BUJANOVCU ZA NAJBOLJA GRLA TRI ”ZLATNA ZVONA”

Photo of author

Veterinarska stanica

Veterinarska stanica u Bujanovcu ima dobru saradnju sa stočarima, naročito sa proizvođačima mleka.

Područje Bujanovca i Preševa, gde deluje ova veterinarska ustanova ima skoro 5.000 muzara, a prosek dobijenog mleka po muzari je oko 5.500 litara, što je više od proseka u Srbiji. Veterinarska stanica je minulih godina pratila farmere u svim njihovim zahtevima, i kada su neredovno dobijali podsticaje po kravi, oni su čekali na izmiranje svojih potraživanja. Rezultat stečenog poverenja je i proširenje stada simentalske rase goveda uvozom steonih junica iz Nemačke po povoljnim cenama, što je inicirala stanica.

U pomenutom regionu u toku su pripreme za veliki događaj. Stanica i stočari biće domaćini izložbe goveda 29. juna u selu Levosoje, a dan ranije održaće se razgovori na temu “Govedarstvo u Srbiji u novoj Strategiji poljoprivrede”. Ova tribina pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede okupiće farmere, stručnjake iz savetodavnih i osnovnih poljoprivrednih službi, veterinare, trgovce, klaničara i novinare.

dr vet. med. Miodrag Milković

Mi želimo da pomognemo kreatorima agrarne politike, posebno u stočarstvu, i da nova Stragegija poljoprivrede bude državni i održivi dokument, kaže Miodrag Milković, direktor Ambulante i predsednik Organizacionog odbora pomenutih događaja.

Izdvajanja džavnog novca za stočarstvo svakog dana su sve veća, i zbog toga imamo obavezu da sagledamo stanje i naznačimo dalji razvoj. Za nas je važno da se u donošenju ovog razvojnog dokumenta uključi što više odgajivača i nauka, i da se u njemu preciziraju programi, kaže Milković za “Agroservis“ i skreće pažnju da se pojedine grane stočarstva selektivno finansiraju po vrsti proizvodnje i uslovima za prodaju proizvoda.

Nije jednaka proizvodnja uz intenzivno gajenje, naspram gajenja na prostorima sa otežanim radom. Drugim rečima, nije realno da za istu proizvodnju na području cele države dobijamo svi isto. Ako to ne promenimo, brdsko-planinski krajevi ostaće bez goveda, ovaca ali i ljudi, poručuje Milković.

Najuspešniji odgajivači od 75 izloženih grla u tri kategorije primiće “Zlatno zvono”, nagradu Veterinarske ambulante iz Bujanovca, a biće proglašena i šampionka izložbe.

Direktor ambulante, Miodrag Milković kaže da je poseban događaj za sve farmere uvoz 30 steonih junica simentalske rase iz Nemačke i da postoji interes za nastavak ovog posla jer su cene i kvalitet ovih grla zadovoljavajući. Na dan izložbe biće održana i stručna tribina o ishrani i veterinarskoj zaštiti krava.