Putovanje u inostranstvo

 

pasimacka

Ako želite da svog  ljubimca vodite u inostranstvo najbolje je da se u pripadajućoj ambasadi raspitate o posebnim uslovima koje zahteva zemlja u koju idete.  No, pored specifičnosti koje postoje za mnoge zemlje, neke stvari su zajedničke:

1. PASOŠ – ovaj dokument dobijate od svog veterinara prilikom vakcinacije protiv besnila i u njemu se vodi evidencija o svim primljenim vakcinama, datim sredstvima protiv unutrašnjih parazita, buva i krpelja.

2. UVERENJE ZA PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE – ovo je dokument koji se dobija u veterinarskoj inspekciji 3 meseca nakon vađenja krvi. Da biste ga dobili  morate inspekciji prikazati pasoš u kojem piše da je pas uredno vakcinisan i da je dobio tretman protiv glista (pantljičara),  kao i neko sredstvo protiv buva i krpelja. Takođe tom prilikom plaćate nadoknadu za veterinarsko - sanitarni pregled i republičku administrativnu taksu. Ovaj dokument potreban Vam je da biste uopšte izašli iz naše zemlje.

3. TITAR ANTITELA PROTIV BESNILA – ovaj dokument dobijate od Pasterovog zavoda a traži ga većina zemalja. Do njega se dolazi tako što će Vaš veterinar psu izvaditi krv, podvrgnuti je pripremnom procesu i predati na analizu u Pasterov zavod. Pošto u našoj zemlji postoje oblasti ugrožene besnilom obavezno je da vaš ljubimac bude vakcinisan protiv ove smrtonosne bolesti bar jednom godišnje. Titar antitela pokazuje u kojoj meri je Vaš ljubimac stekao otpornost na ovo oboljenje. Titar se može raditi ako je prošlo bar 30 dana od vakcinacije. Važno je istaći da se ova analiza radi jednom u životu ako posle toga redovno i u roku vakcinišete svog ljubimca.

VAŽNA NAPOMENA
Ukoliko planirate svog ljubimca da vodite na godišnji odmor, setite se da proces započnete 3-4 meseca pre putovanja jer su takvi propisi Evropske unije.

 

Ukratko koraci pred odlazak u EU:

  1. Dati neko od sredstava protiv parazita (glista, buva i krpelja)
  2. Vakcinisati psa protiv besnila ako to nije urađeno u zadnjih godinu dana. Tom prilikom dobijate pasoš i čip ako ga već nemate
  3. Izvaditi krv kod veterinara (minimum 30 dana nakon vakcinacije)
  4. Nakon 90 dana od vađenja krvi sa svim rezultatima otići u veterinarsku inspekciju 

 

 

 

alfasan

 

pfizeranimalhealth

 

CEVA-SanteAnimal Medium

 

BayerAnimalHealth

 

msdanimalhealth

 

norbrook

FAO-logo

pliva

 

 

krka

 

kela

 

alvetra deutsch

 biovet

 

visu oie.logo

 

logo riester

 

Kruuse logo

 

 logo-dechra

 

eickemeyer

 

min.polj

logo

 

vks

 

Klinika NOVAK bg

 

vetzavodsubotica

 

provet

 

vet

 

vetinsnis

 

evrolek

 

 

superlab

vetinfobeogfrad

sasap